Stormöte inställt efter matchfixnings-försök

Attack mot svensk fotboll

Det var idag, det vill säga den 18 maj 2017, som det skedde en allvarlig attack mot svensk fotboll. Det skedde nämligen ett matchfixnings försök på ett stormöte mellan IFK Göteborg och AIK. Matchen ställdes in på grund av attacken. Vad var det då som hände egentligen? Jo, enligt IFK Göteborgs sportchef så var det en av AIK:s målvakter som utsattes för ett hot. Då beslutade ledningen att de skulle ställa in matchen på grund av att det är är emot spelets regler att det som kunde ha skett skulle ske. Hotet var nämligen att en av AIK:s målvakter som uppvaktades av en så kallad matchfixare i tisdags, och erbjöd en enorm summa pengar. Dock erbjöd matchfixaren i gengäld att målvakten skulle prestera dåligt under matchen. Matchen skulle spelas i allsvenskan borta mot IFK Göteborg vilket innebär att de skulle ha spelat på gamla Ullevi.

Vad kan det här ha för effekter?

Det är inte första gången som det händer något sånt här mot svensk fotboll. Dock sker det inte så ofta, att det blir så allvarligt. Det förekommer ofta mutning, att så kallade matchfixare erbjuder pengar för att ett lag ska spela sämre. Fast det är inte så vanligt på denna höga nivå, utan det förekommer mer i lägre serier. Det många är oroliga för, framför allt många som jobbar inom svensk fotboll, är att många andra kommer bli inspirerade av den attacken som precis har hänt, och att det kommer förekomma oftare. Det är inte ett hållbart sätt att hålla på och stänga av matcher fram och tillbaka bara för att spelare blir hotade. Det gör både publiken men även spelarna besvikna och hela sporten tappar sin charm och allt ska gå ut på pengar hit och dit. Många inom svensk fotboll trots att detta kommer att fortsätta ske för att vissa vill att matchen ska bli avstängd. Just nu har de bevisats att om man går på det här sättet så ställs matchen in, och det kan vara inspirerande för många.

Aldrig hända igen

En sportchef berättar till Aftonbladet att denna attack är är helt oacceptabel för sporten och att det inte kommer att få ske något liknande igen. Dock är det väldigt svårt att kontrollera vilka som kommer att eventuellt hota en spelare. Han berättar även att de ska jobba hårt för att detta inte ska förekomma igen och försöka sätta dit personen som orsakade attacken och hotet nu. Det kommer att bli förödande konsekvenser för personen, eftersom han inte bara hotade en person på pengar utan att han även fick dem att ställa in en hel match. Dock tycker vissa att ansvaret till att matchen ställdes in ligger hos arrangören och inte hos personen som hotade spelaren. Det är fortfarande oklart ifall om personen som i fråga hotade spelaren ville att matchen skulle ställas in eller om han endast ville att AIK skulle förlora. Med tanke på att han ville se att AIK skulle förlora och erbjud pengar, så är sannolikheten liten att han ville att matchen skulle ställas in.