Landslagets fotbollsskola för barn och ungdomar

Fotbollskola av landslaget

Svenska fotbollslandslaget har nu arrangerat en fotbollsskola för barn och ungdomar som är mellan åldrarna 6 till 16 år. Dock är det inte individuellt som man kan anmäla sig till, utan det är att man anmäler hela sitt lag. Då kommer ett gäng välutbildade tränare från landslaget och eventuellt några landslagsspelare från antingen herr- eller damlaget. Dessa träningar äger endast rum på sommaren, och platserna tar ofta slut snabbt eftersom det är så pass populärt. Det ger först och främst en riktigt bra utbildning där barnen lär dig saker de kommer ha med sig resten av deras fotbollskarriärer, men dessutom så får barnen en liten känsla av att de är duktiga. Många vuxna personer i landslaget som antingen spelar, tränar eller har en annan uppgift är alla ense om att det är viktigt att i ung ålder få känna att man räcker till och att man får lite bekräftelser att man är duktig. Det får många barn när det är på landslagets fotbollsskola, eftersom de får träningskläder från landslaget och massor med annat som de kan vara stolta över. Många som har kommit upp i juniorlandslagen berättar att de har varit på landslagets fotbollsskola när de va små, och även fast de endast lärdes ut grunder så fick de mer motivation till att bli bättre.

Träffa sina idoler

En viktig faktor som har påverkat många små individer på dessa fotbollsskolorna på sommaren runt om i landet är att det ibland kan komma med en landslagsspelare och först och främst visa upp sig, trixa lite med bollen och lära barnen lite enkla små tips. Poängen med fotbollsskolan för den yngre generationen är inte att de ska utvecklas extremt mycket under passen, utan de är för att dem ska få inspiration till att fortsätta med fotbollen. Det får dem bland annat av att träffa sina idoler i verkligheten som de kanske annars bara har sett på tv. Dock blir det lite annorlunda när man kommer upp till dem äldre åldrarna runt 15 och 16 år, då är det inte lika mycket inspiration och latch med bollen, utan då blir det mer speltaktik och tips. I den åldern har man oftast bestämt sig för att man vill satsa på fotbollen och har då inget behov av att få extra bekräftelse, utan då vill man endast bli bättre. Till dem träningarna brukar det ofta komma lite mer välutbildade tränare som kanske inte har samma tålamod till småbarn, utan endast är där för att lära ut fotboll. När man anmäler sig till fotbollsskolan så kan man välja svårighetsgrad på träningen, och det är även vanligt att landslags-tränarna kollar upp lite information om laget och deras meriter innan de ses och tränar, iallafall på högre nivåer.

Föreningen bestämmer

Det som är smidigt med denna sommarskola är att det är föreningen som bestämmer både tid och plats som träningen ska ske på. Det är för att underlätta så att denna skola kan bli av, eftersom många barn är uppbokade på sommarlovet. Dessutom så är det föreningen som bestämmer priset, vilket gör att de underlättar enormt mycket för föreningar som vill anmäla sig men kanske inte har en sådan bra ekonomi. Detta gör landslaget för att komma ut till föreningar som inte är storklubbar som exempelvis Djurgården, utan för att träffa mindre föreningar också och sprida fotbollsintresset runt om i landet. De är medvetna att de stora klubbarna redan har ganska bra tränare och att barnen där är rätt motiverade och vet vad dem vill.