Gunnar Gren – En svensk legend

Det är inte många av dem unga i dagens samhälle som vet vem Gunnar Gren är, utan det är mest den äldre generationen som har hört talas om honom. Endast de äldre har även hunnit se honom på tv. Det kan bero på att Gunnar Gren var som störst på 1950-talet ungefär, i fotboll. Gunnar föddes år 1920 den 31 oktober i Göteborg i sydvästra Sverige. Gunnar är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och är en känd profil här i vårt land men även ute i Europa. Som sagt så föddes han 1920, men då blev han folkbokförd som Gunnar Olsson, det var på senare dagar som han gifte sig och tog efternamnet Gren. Gunnar blev endast 71 år och dog den 10 november 1991 i Annedal som ligger i Göteborg. Göteborg var alltså Gunnars hemstad när han inte var ute och reste, spelade i ligan utomlands och var i sin toppform rent generellt.

Gunnar Grens meriter

Gunnar spelade som högerinner på fotbollsplanen, vilket är som en offensiv mittfältare. Det finns numera inte riktigt en position som är högerinner, utan på Gunnars tid spelade man ett 2-3-5 positionssystem där laguppställningen visade att man hade ett backpar, 3 defensiva mittfältare, 3 offensiva mittfältare och två forwards. År 1942 tar Gunnar SM-guld med IFK Göteborg, han blir allsvensk skyttekung 1957 och hela 57 gånger blir han landslagsman med 32 gjorda mål i ryggsäcken i landslaget för Sverige. Detta var mellan åren 1939 till 1958. Dock är det inte alla hans meriter, utan Gunnar blev proffs i Italien, rättare sagt i laget AC Milan, år 1949. Han blev även italiensk mästare säsongen 1950/1951. Faktum är att i Milan är han inte bara känd för sin enormt skickliga spelförståelse och sina skott, utan har är även känd för att vara med i en trio tillsammans med två andra svenska spelare som spelade i Milan på den tiden. Trion kallas för Gre-No-Li och består av Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Gunnars skickliga bollbehandling och den taktiska skicklighet gav honom smeknamnet II Professore i Milan, Italien. Dock är inte hans meriter slut än, utan år 1948 blev han olympisk mästare med Sverige och några år senare, rättare sagt 1958, blev han silvermedaljör i VM med sitt landslag.

Gunnars uppväxt

Som du läste tidigare så är Gunnar Gren uppväxt i Göteborg, där han även ägnade sina sista dagar innan han gick bort. Rättare sagt så spenderade han hela sitt liv där när han inte var ute och reste. Gunnar var uppväxt i en del i Göteborg som kallas Majorna och ligger ut mot havet skulle man kunna säga. Hans talanger blev beskådade första gången år 1934 den 7 oktober då det anordnades en öppen tävling i bolljonglering av Göteborgs Fotbollsförbund. Gren som då tävlade för BK Strix vann tävlingen med hela 126 bollslag, det vill säga att han höll bollen i luften i 126 sparkar. Det var ungefär dubbelt så många tillslag som personen som kom tvåa i tävlingen lyckades med. Därför uppmärksammades Gunnars talang redan då.