Att välja rätt fotbollsskor

Spelar du fotboll och behöver ett par nya fotbollsskor för att dem andra är för utslitna? Eller ska du helt enkelt bara börja på fotboll och behöver köpa ett par skor? Isåfall har du kommit rätt. I den här texten kommer du förstå innebörden av att välja rätt skor, inte bara på fotbollsplanen, men framför allt där. Dessutom kommer du kunna läsa dig till konsekvenserna av att välja skor som inte passar din fot och som du kommer att få skador av.

Skostorlek

Först och främst är det viktigt att välja ett par skor som du kan ha utan att det klämmer i tårna, men inte så att de glappar. Det gäller i dem flesta skorna, men just i fotbollsskor är det extra viktigt. Många tror att det endast är viktigt att löparskor har bra dämpning och att de är i rätt storlek, resten kvittar. Men många glömmer då samtidigt att man springer minst lika mycket om inte mer när man spelar fotboll. Dessutom är fotboll mer slitsamt för knän och fötter eftersom det förekommer många snabba vändningar, man kommer in i närkamper, ska starta från stillastående till spurt och stoppa från spurt till stillastående så fort man kan. Därför är skostorleken viktigt så att du och din fot blir ett med skon. Med det menar vi att den får inte glappa, utan att den ska sitta rätt tajt så att det känns som att du har en strumpa på dig. Dock får den inte göra ont eller trycka på en öm punkt. Olika märken brukar oftast göra olika breda skor, så hittar du ett märke som du gillar så ska du nog helst hålla dig till det märket. Exempelvis så har Nike ganska smala skor medan Adidas har lite tjockare för bredare fötter.

 

Dobbarna

Som du säkert känner igen så är dobbarna något specifikt just för fotboll. Eftersom man har dobbarna för att få bättre grepp i gräset så att man inte glider eller slinter, så finns det även olika dobbar för olika gräs. Numera finns det så kallade “multi” dobbar som fungerar för både naturligt gräs och konstgräs, men vi rekommenderar att du köper två skor med olika sulor för att göra dig säker på att du inte kommer att vricka foten eller ännu värre, dra av ett ledband eller korsband. Dock kan vi tipsa om att du köper ett par “multi” dobbar om du är ny på fotboll och kanske inte riktigt vet om du vill fortsätta med sporten, för då är det onödigt att lägga så mycket pengar. Gräsdobbar är färre och större, medan konstgräs-dobbar är fler och mindre.

 

Material

Materialet på skon spelar även mycket roll. Dem flesta skorna är inte alltid dem skönaste när man köper dem nya och provar dem för första gången. Det är det inte tänkt heller, utan poängen är att skon ska forma sig efter spelarens fot så att skorna blir så gott som personliga. Då kan vi rekommendera läder för att den anpassar sig mest efter din fots form. Dock är det ett ganska tungt material och det finns numera massor med nya material som är lättare och har samma passform.